Kartuizerstartdag in Boelaarshoeve

11 september 2010

Op zaterdag 11 september 2010 is in De Boelaars-Hoeve te Olland het project "Kartuizerklooster onthult geheimen aan de Dommel" officieel van start gegaan.
Partijen en personen die betrokken zijn bij de uitvoering van dit project waren in ruime mate vertegenwoordigd. Het bestuur van de Stichting Sinte Sophia van Constantinopel hield een presentatie over het project. Een aantal samenwerkingsovereenkomsten en contracten werd getekend.


De vice-voorzitter van de stichting, Ger van den Oetelaar, schetste waarom besloten is een stichting op te richten met het doel om aan het leven van de kartuizers in de Meierij op een gedegen wijze aandacht te besteden. Ook de kartuizers hebben met hun kloosters en de daarbij behorende gebouwen en gronden in de periode van 1465-1625 een belangrijk landschappelijk en historisch stempel gedrukt in de Meierij, met name in Olland, Den Dungen en Vught. Op vele plaatsen is het nog te bewonderen. Deze historische relicten behoren tot de kernkwaliteiten van het Nationaal Landschap Het Groene Woud.

In de eerste plaats wil dit bestuur de geschiedenis van de kartuizers in de Meierij laten onderzoeken en de resultaten daarvan uitbrengen in een publieksvriendelijke en wetenschappelijk verantwoorde publicatie. Aan dr. Jan Sanders is hiertoe opdracht gegeven. Hij als specialist en kenner zal het onderzoek aan de hand van het uitgebreide kloosterarchief en vele andere archieven uitvoeren. Dr. Jan Sanders is eerder gepromoveerd op de geschiedenis van het kartuizerklooster in Geertruidenberg. Hij wordt bijgestaan door de Vlaamse VZW Cartusiana en een schrijverscollectief.

Daarnaast hoopt het bestuur dat de resultaten van dit onderzoek een antwoord zullen geven op o.a. de vraag waar precies het klooster in Olland heeft gelegen. Via bebording, routes en andere accenten zal dit straks worden aangeven zodat wandelaars en fietsers kennis kunnen nemen van de stichting van het klooster in Olland. Stichting Het Groene Woud in uitvoering zal hiervoor ideeën leveren en deze uitvoeren. Ook worden een aantal concrete commerciële producten gemaakt rondom het thema kartuizers in de Meierij.

De Stichting De Boelaars-Hoeve te Olland speelt op dit thema in en gaat onderzoeken of er arrangementen gemaakt kunnen worden waarbij bijvoorbeeld broodbakken gecombineerd wordt met het kartuizeronderwerp. Ook zullen in de Boelaars-Hoeve en elders lezingen worden gehouden over de geschiedenis van de kartuizers in de Meierij. Dit in samenwerking met de regionale VVV. Ook zal wellicht een beeldje van de kartuizermonnik op de markt worden gebracht. De kunstenaar Huub Thorissen maakte al een ontwerp daarvoor.

Daarnaast zal misschien een likeur op de markt worden gebracht door Fons van Boxmeer die sterk doet denken aan de Chartreuse. Er wordt op dit moment gewerkt om zo’n produkt aan het bestuur te presenteren. De Ollandse imker Markus Mesu gaat onderzoeken of met was en waszegels een commerciële combinatie gemaakt kan worden. Deze producten kunnen straks wellicht in de Meierij verkocht worden. De ontwikkelingen op dit gebied worden gecoördineerd door de Stichting Roois Cultureel Erfgoed.

Een tweetal eigenaren van verblijfsaccommodaties in Boxtel onderzoekt de mogelijkheden van het ontwikkelen van een kartuizer arrangement (combinatie geschiedenis, wandelen fietsen etc.)
                                                                  
Draagvlak
Het project wordt (financieel) gesteund door een groot aantal partijen te weten:

  • Stichting Streekrekening Het Groene Woud
  • De Streekorganisatie Het Groene Woud en de Meierij
  • Stichting Het Groene Woud in uitvoering
  • Provincie Noord-Brabant
  • Stichting Roois Cultureel Erfgoed
  • Stichting tot Behoud Cultureel Erfgoed Liempde
  • Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant
  • De gemeenten Boxtel, Vught en Sint-Oedenrode
  • Brabants Historisch Informatie Centrum te ‘s-Hertogenbosch
  • VZW Cartusiana
Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter