Start Project Kartuizerklooster onthult geheimen aan de Dommel
29 maart 2010
Uniek project ondersteund door Streekraad en Streekrekening Het Groene Woud
Kartuizerklooster onthult geheimen aan de Dommel
Olland, 29 maart 2010 – De Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel gaat de raadselen van het gelijknamige klooster onthullen dat zo’n 550 jaar geleden tussen Olland en Liempde aan de Dommel stond. Hiervoor worden recent gevonden archiefstukken onderzocht en toegankelijk gemaakt. Ook wordt het gebouw zichtbaar gemaakt in het veld. Tot slot zullen ook nieuwe producten en activiteiten het levenslicht gaan zien, om hiermee de lokale economie een duwtje in de rug te geven. Het project wordt financieel ondersteund door de streekraad Het Groene Woud & De Meierij en Stichting Streekrekening Het Groene Woud.
Ooit, zo’n vijf en een halve eeuw geleden, stond er een klein maar niet onbelangrijk klooster tussen Olland en Liempde aan de Dommel. De monniken die het bewoonden waren van de kartuizerorde, een zeer strikte en sobere gemeenschap van religieuzen uit Frankrijk. Een aantal heren uit de omgeving schonken hen boerderijen en land om van te leven. Dat is zowat alles wat er van het gebouw en zijn bewoners bekend was, maar daar gaat nu verandering in komen. Onlangs is er een stichting opgericht om de raadselen van het klooster te onthullen en meer nog het leven van deze kartuizers voor het voetlicht te brengen. Deze stichting heeft de naam van het klooster meegekregen en gaat als St. Sinte Sophia van Constantinopel hiertoe een aantal activiteiten opzetten.
Onderzoek archiefstukken
Allereerst worden de recent gevonden perkamenten archiefstukken onderzocht en voor bestudering toegankelijk gemaakt. Van de inhoud wordt een boek en een lezing samengesteld. Daarnaast moet intensief speurwerk de juiste ligging van het geheel verdwenen kloostergebouw opleveren. Met een aanduiding in het veld worden wandelaars en fietsers hierop gewezen. Wellicht kan de omvang van de bouwwerken met groen worden geaccentueerd en vertelt een informatiebord het verhaal.
Kartuizerbroodjes
Niet minder interessant is het derde voornemen. De vroegere aanwezigheid van een klooster met de uitstraling van de kartuizers kan inspiratie opleveren voor de plaatselijke bevolking van Olland en directe omgeving. Er bestaat op dit moment al belangstelling bij ondernemers en kustenaars voor het ontwikkelen van producten en activiteiten waarmee de dorpseconomie en de creativiteit gestimuleerd kan worden. Een breed scala aan mogelijkheden staat hiervoor open. Denk maar eens aan wandelroutes en geleide excursies maar ook aan Kartuizerbroodjes, kunstvoorwerpen en natuurlijk een afgeleide variant van het wereldberoemde likeurtje Chartreuse uit het moederklooster in de Franse Alpen. Voor het dorp Olland betekent de herleving van het klooster weer een stukje herkenbaarheid en versterking van de identiteit.